Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
CUPPING - terapija za liječenje brojnih tegoba

CUPPING - terapija za liječenje brojnih tegoba

04. 03. 2024.

CUPPING terapija (terapija čašama) drevna je tehnika liječenja koja je u današnje vrijeme raširena širom svijeta. Razlog za dugovječnost CUPPINGA je korist koju donosi kod raznih zdravstvenih problema koje imamo u današnje vrijeme. CUPPING postoji već 5000 godina, a pretpostavlja se da potječe iz drevnih civilizacija Kine, Egipta i Mezopotamije. Najstariji zapis potječe iz 1550 g. pr. n. e. i nalazi se na Ebersovom papirusu kojeg je u 19. stoljeću pronašao njemački egiptolog Georg Ebers. O terapiji kao metodi liječenja pisalo se u Kini i staroj Grčkoj, a sama metoda nastavila se primjenjivati u srednjem vijeku i u 20. stoljeću.

Na početku su se u terapiji koristili životinjski rogovi, kasnije se prešlo na bambus, metal, keramiku i staklo, a danas se uglavnom koriste čašice od silikona, stakla, plastike i bambusa.

bambus cupping    

DJELOVANJE CUPPING TERAPIJE

CUPPING je vakuumska terapija kojom se podiže koža na određenom mjestu jer se izvlačenjem zraka iz čašice stvara podtlak.

CUPPING terapija iz tijela može izvući toksine, nečistoće, smanjiti mišićnu napetost, upale i bolove. Osim toga, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i izmjenu tvari tj. protok životne energije (qi). Rezultata svega je i opuštanje organizma.

CUPPING pomaže kod sljedećih problema:

- bolovi u mišićima i leđima
- reumatizam
- loša cirkulacija i proširene vene (krvožilni sustav)
- ozljede raznih vrsta
- bolesti respiratornog sustava
- zacjeljivanja raznih ožiljaka (uključujući i strije)
- problematična koža (akne, ekcemi, bore i slično)
- migrena
- umor, tjeskoba i napetost

KAKO FUNKCIONIRA CUPPING

Vakuum nastaje tako da se iz staklenih čašica zagrijavanjem izvuče zrak - pali se vata natopljena alkoholom. Silikonske i plastične čašice se ne zagrijavaju, ne se pritisnu na kožu pa se vakuum stvara tako ili korištenjem pumpice. Čašice neko vrijeme odstoje na jednom mjestu, a onda se pomiču pa se na taj način masira tijelo dok ne popusti vakuum. Čašice ostaju na tijelu do 15 minuta u zavisnosti od dijela tijela koje se tretira.
   

Klizanje čašice se pospješuje raznim uljima, a djelovanje ide i do 10 cm u dubinu tijela. Veće čašice se koriste na tijelu, dok se manje koriste na licu, zglobovima i stopalima.

Može li se CUPPING kombinirati s drugim terapijama? Bez ikakvih problema se kombinira s masažom, akupunkturom, akupresurom jer na taj način pojačava njihovo djelovanje.

Smije li se CUPPING terapija primjenjivati kod kuće? Smije, uz svaki CUPPING set dolaze i upute, a na Internetu postoje stranice na kojima je objašnjeno kako se i gdje koristi.